29 Mart 2011 Salı

"we're missing a moron"

Malatya'da üniversite öğrencisi genç kız, adına açılan facebook sayfası nedeniyle intihara kalkıştı. Bitkisel hayata giren kız, aile dramına neden oldu. - ntvmsnbc.com


haberin altında facebook'un yasaklanmasıyla ilgili çeşitli yorumlar var. böyle haberler görünce aklıma bill hicks geliyor. özetlemek gerekirse: "uyuşturucu alan genç uçabileceğini zannedip camdan atladı" tarzı haberlerde neden suç uyuşturucuya atılıyor? adam uçabileceğini zannettiyse neden ilk önce yerden havalanmayı denemiyor? ördekler göç zamanları geldiğinde asansörlerde kuyruk mu oluşturuyorlar? hayır. bu uyuşturucunun kötü olduğunu değil, adamın moron olduğunu gösterir.


kız zaten bitkisel hayatta, olmasaydı bile facebook'tan şikayetçi olmak isteyeceğini zannetmiyorum. modernite, internet ve sosyal ağlardan anlamayan ebeveynlerin "feysbuh amına koyum" tarzı bir tepkisinden başka bir şey olmasa gerek. kızlarının intihar etmesini anlayabiliyorum, çünkü önemli olan kız hakkında yapılan yorumlar, bunlar internet üzerinden değil, yolda yürürken de yapılabilirdi.


hazır sansüre değinmişken, incisözlük.org'da (meşhur inci sözlük değil, kopyası) geçen gün yapılan "ekmek sikme" muhabbetini de değerlendirmek lazım. ifade özgürlüğüne hoşgeldiniz arkadaşlar. insanların konuşmasına, kendilerini ifade etmelerine izin vermek zorundasınız- ne kadar iğrenç olsa da. ben yapılan şeyi desteklemiyorum, desteklememe de gerek yok çünkü yapılan şey trollüktür. lakin "site gapatılsın, kıl olsun yün olsun" demekle hiçbir şey olmaz, hiç bir değer korunmaz. bu kadar intikamcıysanız, kafayı kırar adamın bilgisayarına girersin, özel bilgilerini çalar öyle taciz edersin (yapın demiyorum, tavsiye de etmiyorum benim cici okurlarım), bu işlerin "babası" olan 4chan'de yapıldığı gibi.


"yutup, blogır gapatılmasın!" sonra ekmek sikildiğinde "gapatılsın hamuğsgiim", oldu mu canım? olmadı. ya hepsi açık kalsın, ya da rahatsız oluyorsan girmezsin, ha?


bir de ufuk açması açısından "willow is still blessed" adlı yazarın ekşi sözlük'te ilgili başlık hakkında yazdığı entryleri okuyun derim.

1 yorum: