15 Mayıs 2010 Cumartesi

bildiğin izmir işte.


doğru düzgün işlemesi gereken bir şey, görevini yaptığı zaman gereğinden fazla -pozitif- anlamlar yüklenilir. ama o, öyle olması için yaratılmıştır zaten, pozitif ya da negatif bir etkisi yoktur.

evet izmir güzel bir şehir. yaşadığım şehir. yaşanabilecek en güzel şehirlerden bir tanesi. herkes şehrin özgürlükçü havasından, hoşgörüsünden bahseder durur. ama bu izmir'e özgü (en azından türkiye'de) aşırı bir durum değil. olması gereken bu. sonuçta biz "şehir" kavramını tanımlarken "denize manzarası olmayan, polis şiddetine dayanan, insanların farklı düşündüğü için birbirlerini öldürdükleri, hoşgörüsüz, cehenneme benzer yerler" demiyoruz.

laik depresif kesimin akp korkusu tavan yapınca insanların sarıldığı şehirdi izmir. "bakın bizim kızlarımızın başı açık, sokakta öpüşüyoruz, bira içiyoruz, atatürkçüyüz biz hehey!" şimdi okuyunca ne kadar zavallı geliyor. başka bir açıdan bakarsak, canavarın elinden kaçabilmiş bir avuç insandan salak olanı, "hey! bak biz burdayız dostum ve senin kıçına tekmeyi basabiliriz!" diye bağırıyor. oysa o canavar az önce bir şehir dolusu insanı yoketmişti. benzetmeyi mazur görün, çünkü bu (ulusalcı kesim ne kadar istese de) bir savaş değil, savaş olsa bile artık her şey el altından gizli gizli hallediliyor. sen hasan tahsin heykeli önünde göğsünü gere gere düşman akınını beklerken adamlar şehrin yamaçlarında zerg gibi üreyip sonra yaşadığı kenti kendi dar beyni kadar zanneden küçük piyonları şehir merkezine salıyor.

izmir'i korunması gereken son kale olarak gören zihniyeti sevmiyorum. dindar kesim ne zaman "höt" dese insanlar panik içinde elini kolunu sallaya sallaya koşuyor. sürekli bir savaş havası, sürekli bir "biz ve onlar" havası, sanki karşılıklı siperler içinde birbirlerini bekleyen asker gerginliği yaratılıyor. milletin kafası başka yerdeyken devlet saman altında su yürütüyor. bütün bu yapılanların arkasında politik ya da dini bir nihai amaç varsa gerçekten gerizekalılarmış. ancak şu anda para uğruna amerikan güçleri için çalışıyorlarmış gibi görünüyorlar.

neyse. sonuç olarak izmir güzel bir şehir. bir de "çekirdeğe çiğdem deriz biz, x'e y deriz" tarzı şeyler yazılmasa... çiğdemle nasıl övünüyorsun abi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder