6 Mayıs 2012 Pazar

hide yo kids



ekşi sözlükte "güdük maaşıyla evlenip çocuk yapan mal" diye bir başlık, içinde de hislerime tercüman olan entryler gördüm:

"çocuğu yarın öbür gün o anne-babayı eleştirdiği ve burada entry girdiği için değil, bilinçsiz şekilde dünyaya getirilmiş olma ve düşük yaşam standardı yüzünden mal olması daha olası olan adamdır. emeğe saygısızlık değil bu dostum, tabi ki milyarder çocuğu değiliz ama çok şükür iyi bir eğitim aldık, görece iyi bir standardımız oldu, eksikler de oldu. yokluğu görenlerimiz de olmuştur belki, yokluğu da görmek iyidir belki ama bu tavsiye edilecek bir yol değildir. bunu anne babalarımız başarmış olabilir ama (eskiden daha büyük aileler içinde akrabaların da desteğiyle illa bir ocak kaynıyordu ve büyüyüp gidiyordu çocuklar, ama bugün öyle değil, çekirdek ailede bu çok zor) bugünün anne babalarının başaracağından emin olup ''doğur anasını satayım, anne-baba oldun çok ulvi bir varlıksın artık sen'' tavrında olamayız. ve çok da iyi biliyorum kolay kolay bir üniversite okumayacak, iyi eğitim alamayacak o çocuk. alsa bile niye bu 'yemeyip yediren gariban anası + çilekeş babası' teması içerisinde olsun? tamam buna da saygı duyulur ama ideali bu mudur ki göz göre göre teşvik edilen, yüceltilen bu oluyor?"

-scarletletter

"yalnız kalmama bahanesiyle çocuk ister ama çocuk esirgeme kurumundan evlat edinmez. kendi genleri daha üstündür çünkü. yarın öbür gün allah (c.c.) göstermesin gudik işinden de olur da kendi çocukları çocuk esirgemeye düşerlerse başkaları tarafından hemen kapışılır bu çocuklar. genleri üstün çünkü."

-ozenti


"(bkz: devletin yaratmak istediği vatandaş tipi) başka türlüsünü görmediği, bilmediği için kendini bu hayhuyun içinde bulmuştur. altında sorgulayarak edinilmiş erdemli, ulvi bir duruş aramak yersizdir; böyle yaşayacaksın dendiği için böyledir. düzenin, toplum huzurunun ve türk aile yapısının direği (ve de kurbanı) olduğundan mercek altına yatırılması ve eleştirilmesi de huzursuzluk yaratıyor elbette. buna laf edenler de ipsiz sapsız sorumsuz diye etiketlenmekte gecikmiyor insanlara götlerinden sorumluluk biçen düzen adamları/kadınları tarafından sanki herkes her sorumluluğun altına girmeye mecburmuş gibi."

-katalavis


özellikle ozenti'nin yazdığı entry dikkatimi çekti. aklıma idiocracy'i getirdi (hatta şu cümleyi bitiremeden filmi tekrar izledim. youtube'da var, tavsiye ederim).

entryleri okurken şöyle bir ikileme düşmüştüm: filmin başında iq seviyeleri yüksek olan kişiler çocuk istiyorlar, ancak dış etmenler (ekonominin durumu, kısırlık vs.) yüzünden bir türlü yapamıyorlar. filmi izleyenler, akıllı insanların üremesi gerektiği fikrini ortaya çıkarmış. lakin zekayı kim ve ne belirliyor? insanlar her ne kadar eşsiz birer birey olsalar da, içinde yaşadığımız tektipleştirici sistem sayesinde birbirine benzemektedir ve diğer insanlardan farklı olduğu sanrısı içinde yaşamaktadır. dolayısıyla "evet ya herkes gerizekalı ben aklııyım, dolayısıyla üremeliyim" düşüncesi tam da idiocracy toplumunu ortaya çıkaracak bir durum oluşturabilir (üreme bilinçli bir şekilde yapılsa da). bir de "bu dünyaya çocuk getirmek istemiyorum" felsefesi var, iyi hoş da o zaman ortam bilinçsizce üreyen insanlara kalmayacak mı?

sahte hümanizmden kurtulmak lazım. çocuk yetiştirmek oldukça zor bir iş. istisnai bir durum haline gelmeli. selam olsun charles amca.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder