25 Temmuz 2010 Pazar

iyi bir başlık bulmuştum, unuttum.


geçen gün eve giderken memlekette dönen şu "muhafazakar vs. ilerici" muhabbeti hakkında düşünmeye başladım birden, nereden estiyse.

şimdi öncelikle belirtmek lazım ki, "muhafazakarlaşma hareketi" 30 seneden beri var. yani 1980'den itibaren başta abd olmak üzere özellikle güney amerika'da, sağcı, muhafazakar partilerin iktidara geldiğini görüyoruz, ki diğer ülkelerdeki bu değişim de amerika'nın elinden oluyor. türkiye'de 1980 darbesi de bu hareketin bir parçası. neyse.

düşündüğüm şey şuydu: türkiye'nin akp iktidarıyla geçirdiği muhafazakar değişimden o kadar da korkmamak lazım. evet, halk tarafından da benimsenen bir değişim olduğu da kesin ancak bu benimsemenin halkın ihtiyacından doğduğuna inanıyorum. sonuçta halk yıllardır bir koyun sürüsü gibi güdülüyorsa, iktidar tarafından şekillendiriliyorsa; bir bez bebek gibi, iktidar ne tarafa iterse o tarafa düşecektir. iktidar muhafazakarlığa doğru itiyorsa, o tarafa gider. modern ve ilerici bir iktidar geldiğinde, halk o tarafa da rahatlıkla kayacaktır. bugün gözlerini yuvalarından çıkarırcasına sıkmabaş takılan kadın, yarın soyunmayı modernliğin bir giyim kodu zannedercesine kıçını başını da açacaktır. (evet, türban islam'ın bir giyim kodu olabilir ancak açık giyinmek modernliğin ve seküler yaşam tarzının bir giyim kodu değildir. seküler kişi giyinirken açık mı kapalı mı olduğunu takmaz, taksa bile o bir moda sorunudur, ahlaki kriz değil. (burada seküler kelimesini, sosyal yaşamında dine pek önem vermeyen kişiler için kullandım. laik insan olmaz, laik devlet olur.))

yine de bu muhafazakarlaşmadan korkmuyorum değil. korktuğum yanı, dinin islam olması. çünkü hıristiyanlıkta en fazla kendine zarar verebilirmişsin gibime geliyor. ne bileyim; insanlar kafayı isa ile bozuyorlar, kürtaj'a karşı çıkıyorlar, forumlarda sürekli insanlaın tövbe edip isa'ya tapmalarını, kıyametin yakın olduğundan bahsediyorlar. islam'da ise kadının ayak topuğunu görsen bile erekte oluyorsun, onun bunun kıyafetine karışıyorsun, ramazanda oruç tutmayanı öldürüyorsun, hobi olarak aydın yakıyorsun falan.


tehlikeli şeyler bunlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder