9 Temmuz 2013 Salı

uyku sayıklamaları volume 17 - büyülü sözler


"dışlanmış" toplum "benimsenmiş" toplum haline geldiğinde ne olacak? dünyadaki herkes "farklıyımmmm =)" "manyağımmmmm =D" "deliyimmmmm XD" "tırlattımmmm 8=====D" diye dolaştığında ne yapacaksın? "Normal olmak" yeni "farklı olmak" mı olacak acaba?

gerçek dışlanmış toplum, gerçek anormaller bence rock 'n' roll kuşağıydı, çünkü savaşın çocuğuydular ve çoğunun onları yetiştirecek bir ailesi yoktu, hepsi aykırı oldu, sistemin dışına çıktı ve liberalizm (hem gerçeği hem de yalan olanı) onları kucakladı. şimdiki çocuklar; anne, baba, babanın metresi, ev, yazlık, iş ve para sahibi olmalarına rağmen rock 'n' roll olmaya çalışıyorlar. bugünün cahil fast food toplumu, rock 'n' roll'u "havalı" yapan farklılığı anlamadan, büyülü sözleri söyleyince havalı olacaklarını zannediyorlar. dolayısıyla bütün toplumun "çıplak bir kral" olduğu, tatsız ve yapay bir durum ortaya çıkıyor.

lakin bu görünmez elbiseleri giyenler, bunu sadece kendi öz iradeleriyle yapmıyorlar. insanlara sayısız çeşit konuda farklı olduklarını söyleyerek onları bölen ve böylece ürünlerini satmaya hazır sayısız çeşit pazar yaratan kapitalizm var. belirli bir toplum yapısıyla özdeşleşmiş mallar satmamaya başlayınca, şirketler, kendini toplumla bağdaştıramayan kişilere özel ürün satarlar hatta bu ürünü satmak adına kişileri toplumdan ayıran eylemleri bizzat gerçekleştirirler.

özgürlük, eşitlik, kardeşlik gibi kavramların "yeter ki para aksın, onun dışında ne olursa olsun" temelinde yaratılmış yalanlar olması ne acı. fakat bu temeli göstermeden bize bu yalanları satanların kestiremediği, bizim bu yalanları benimseyip onları doğuştan gelen temel haklar olarak görmemiz oldu.

günümüzün ahlaksız (ahlak da ne oluyorsa artık) kapitalizmi, kendisinin ortaya çıkmasını ve gelişmesini engelleyen zihniyeti bile pazarlar oldu (yasakçı zihniyetten daha iyi dışlaştırıcı ve pazar yaratıcı olur mu?). hele bu zihniyet, kapitali ele geçirirse ya da kapital daha da yayılmak için onlarla işbirliği yaparsa durum daha da fena. ancak özgürlük, eşitlik ve kardeşliği "büyülü sözler" olarak benimseyen romantikler (solculuğun tanımı bu olsa gerek) araya girip baskın çıkarlarsa, iş değişebilir.

.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder