10 Temmuz 2013 Çarşamba

uyku sayıklamaları volume 18 - sorular


tanrı çok akıllı, her şeyi biliyor, dünyaya gelmiş ve gelecek olan herkesi biliyor. bu insanların hayatlarını baştan sona kadar biliyor. ne yapacaklarını, ne söyleyeceklerini biliyor. ne zaman öleceklerini biliyor. öyleyse onları neden cehenneme göndersin ki? onlara özgür irade verse bile o iradenin içindekileri tanrı bilmiyor mu? insanların yapacaklarını bilmiyor mu? ben tanrının bilmediği bir şey mi biliyorum? bu şirk koşmak değil midir? yani her halükarda cehenneme mi gideceğim?

insanların yaptığı ve yapacağı her şeyi biliyorsan onları niye cennet veya cehenneme gitmek için test edersin? bu çok zalimce bir şey değil mi? bir insanı tutsak alıp ondan sonra senin istediği gibi davranması için bir odaya hapsetmeye benzemez mi? ben o adam istediklerimi yapmadığında işkence etsem, yaptığında serbest bıraksam zalim ve sadist olmaz mıyım?

tanrı bizim asla kavrayamayacağımız bir anlamda hareket ediyorsa, neden ediyor? neden zalimlik ve şiddet, "bilinemezlik" ile haklı çıkarılmaya çalışılıyor? neden, diğerlerinin varlığını kabul etse de, kendisinin "gerçek" olduğu iddia eden bir sürü din var? tanrı neden açık ve net değil? olamıyor mu? muğlaklığının yarattığı ve zalimliğe, şiddete ve vahşete dur diyemiyor mu?

"tanrı bilinmez, sadece inanılır" diyorsan neye inanacaksın? bu herkese zulmeden sadist adama mı? "deistim ben tamam, dinler saçma ama tanrı var" diyorsun da, referansın sadece tek tanrılı dinlerin kitapları değil mi? tamam, onlardan önce de tanrı inancı vardı ama o inançların çoğu doğada olup biten olayları açıklamak için uydurulmadı mı? bilim o gürleyen gökü, çakan şimşekleri, depremleri, denizdeki fırtınaları, milyonlarca kişiyi öldüren salgın hastalıkları açıklamadı mı?

"tamam tanrı sadece evreni yarattı, hatta sadece big bang'i yaptı, gerisine dokunmadı" dersen, o zaman tanrı tanrı olmaktan çıkmaz mı? kutsal kitaplarda anlatılan tanrıyla aynı şey olur mu? bu kadar pasif-agresif olacaksan tanrı olmanın ne anlamı var?

"i'm not scared of dying, because i'm an atheist. i know i'll just rot in the ground. i won't even know i'm dead, you know why? BECAUSE I'LL BE FUCKING DEAD."

- Jim Jefferies

allahaşkına gelmişken şu ikisine tekrar bir göz atın:

uyku sayklamaları volume 14 - grand design
uyku sayklamaları volume 15 - ænema
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder